Петте най-ефективни начина да горим мазнини на открито

Петте най-ефективни начина да горим мазнини на открито
29 юли 2020

Кои са ползите от това да тренираме извън залата за тренировки?

 

Прекарваме близо половин година в чакане да дойде слънцето и в мечти за така нареченото „лятно тяло“. Тренировките в залата са незаменимо средство за поддържане във форма през хладните месеци, но сега, когато лятото е в разгара си, разполагаме с дори още по-приятни опции за раздвижване. Събрахме някои от най-ефективните от тях, а веднъж започнете ли – бързо ще се уверите в техните предимства пред еквивалентите им във фитнеса, къде заради витамина D, къде заради самото удоволствие…

 

 

1. Бягане

Най-простата тренировка е и сред най-изтощителните, а това означава едно – повече изгорени калории. Ако с 1 час бавно ходене изгаряме средно около 200 калории, то с джогинг калориите са близо 600. Ще им се насладите най-пълноценно в парка или още по-добре – планината, където денивелацията ще създаде допълнителни предизвикателства.

 

 

2. Колоездене

Всяка фитнес зала разполага с велоаргометър и това не е чудно предвид многобройните му ползи. Колоезденето е съвършената кардио тренировка, а на открито сме склонни да изгорим дори повече калории по простата причина, че е по-приятно. Ускоряването на пулса и дишането се отразяват благотворно на кръвообращението и белите дробове и ни помагат по-бързо да изхвърлим токсините от организма. В допълнение заедно с тях изгаряме и средно между 300 и 700 калории на час, развиваме мускулатурата на долната част от тялото си и увеличаваме издръжливостта си.

Колоезденето е и сред най-препоръчваните тренировки от ортопедите, травматолозите и ревматолозите, защото напряга мускулите, но не и ставите.

 

 

3. Тренировка на стадиона

За да извлечете ползите от натоварваща и разнообразна тренировка, нямате нужда от фитнес уреди, а само от удобни дрехи и подходящ терен. Стадионът напълно отговаря на второто изискване, тъй като предлага много възможности. Балансирайте интензивността им като си засичате време за изпълнение според личните си нужди и възможности.

  • Започнете със спринт по трибуните и го редувайте с бавно слизане по стълбите за разтоварване на мускулите.
  • Изкачването на широки крачки предоставя възможност за идеалния напад за стягане на предната и задната част на бедрата и прасците, както и за задните части.
  • Използвайте равния терен за лицеви опори или планк.
  • Правете почивки по около минута между упражненията.

 

 

4. Скално катерене

Ако вече сте редовен посетител на стената за катерене, може би все пак е време за следващото предизвикателство – катерене на открито. Ако пък все още не сте опитвали, лятото е идеалният момент да се запознаете с истинския чар на този спорт. В България има стотици подходящи дестинации, като например Лакатнишките или Белоградчишките скали, пещерата Божиите очи, скалите край Боянския водопад. С качествена екипировка и добър инструктор катеренето е не по-опасно от колоезденето и е подходящо дори за начинаещи.

 

 

5. Планинарство

Най-добри резултати от тренировките си отбелязваме тогава, когато дори не ги усещаме като тренировки – факт, нямащ нищо общо с тяхната интензивност. Когато се забавляваме, рядко мислим за крайната цел и в резултат дори я надминаваме без да забележим.

 

По време на планински преход неусетно използваме почти всички от гореизброените спортове – тичане, напади, изкачвания, катерене. Запалените по планинското колоездене биха изредили и вдигане на тежести и упражнения за баланс и концентрация.

 

 

В крайна сметка лятото е за приключения, нали? Снабдете се с подходяща екипировка и се възползвайте от всичките му възможности. Фитнес залата може да почака.

 

Страстта на Божидар Аврамов към баскетбола набира сили още докато е в основното училище, което неминуемо води и до забележителна кариера. Като 16-годишен започва да играе за юношеския баскетболен клуб Черно Море Варна, а през следващите 13 години амбицията и талантът му го отвеждат в отборите на Валенсия, Гандия, гръцкия отбор Олимпия Лариса, италианския Юве Казерта баскет и румънския Асесофт Плоещ. В момента се изявява в националния ни баскетболен отбор, както и в БК "Балкан" Ботевград. Кое ще е следващото предизвикателство в кариерата му, ни предстои да разберем.

прочети още

Фирма ЕРА СПОРТ ЕООД е на спортния пазар от 2004 година. Това, с което се гордеем е нашият екип, благодарение на когото вече толкова години успяваме да извършваме нашата дейност, а именно разпространение на спортна екипировка. Основните два бранда, с които работим са Sportika и Hummel.

прочети още

Чочев вече е преминал успешно три операции, възстановява се добре, а футболът все още си остава голямата му страст -  което е и най-решаващият фактор за кариерата му предвид възрастта и таланта му. Оказва се, че въпреки всичко, извънредното положение си има и добрите страни. Ивайло Чочев има достатъчно време за почивка и възстановяване, което ни обнадеждава, че ще се върне на терена скоро. А докато си почива, намери време и да ни отговори на няколко въпроса, които искаме да споделим с вас!

прочети още

Димитър Евтимов е сред най-изявените надежди на българския футбол. За скромните си 26 години вече има зад гърба си 10-годишна професионална кариера за английски отбори като Нотингам Форест, Илкстън, Гейнсбъроу, Нънийтън Таун, Мансфийлд Таун, Порт Вейл, Бъртън Албиън. В момента се намира в Англия, където е вратар в отбора от Лига 1 - Аркингтън Сенли. Докато трае извънредното положение във Великобритания и у нас мечтае за нови футболни предизвикателства, както в клуба си, така и за нови постижения с родния ни национален отбор. Възползвахме се от временно преустановените тренировки, за да му зададем няколко въпроса. А той намери време да им отговори:

прочети още

Предложения за сутрешна тренировка и закуска за добър старт на деня И тази седмица сме у дома, но както и всяка друга здравето остава приоритет. Макар спортните зали да остават затворени а кафето от любимото ти заведение да се отлага и днес, социалната изолация си има и добрите страни – добро наспиване и пълен контрол над ежедневния ви график. И както закуската е най-важното хранене за деня, така и сутрешната тренировка на гладно е най-ефективна за изгаряне на мазнините и изхвърляне на токсините. Ето защо избрахме да ви представим две прекрасни комбинации от упражнения и здравословни закуски

прочети още

Спортът не само вдига настроението, но и подсилва имунната система. За да се раздвижиш, фитнес залата със сигурност помага, но далеч не можем да я наречем необходимост. Подбрахме едни от най-ефективните упражнения, за които не ти трябват нито фитнес уреди, нито много пространство. За да се поддържаш здрав и във форма не се нуждаеш от нищо друго освен тяло… и разбира се, мотивация! Впрочем, избрахме упражнения, които дори са тихи, така че и съседите не могат да се оплачат.

прочети още